3 minuten leestijd

Zelf je droomtuin plannen: 5 tips voordat je begint

Droomtuin Aanleggen

Het creëren van je droomtuin begint met een goed plan. Of je nu een doorgewinterde tuinier bent of net begint, het is belangrijk om goed na te denken over wat je wilt en hoe je dit gaat realiseren. Deze vijf tips helpen je op weg richting jouw ideale tuin.

1.     Werk de details uit

Wees in je planning zo specifiek mogelijk. Teken een plattegrond van je tuin en bedenk welke elementen je erin wilt hebben. Denk aan bloemenborders, een goede plek voor loungesets, een moestuin, een vijver of een terras. Door een duidelijk plan te maken, voorkom je verrassingen en weet je precies wat je nodig hebt. Dus zeg niet: ‘Ik wil ergens in mijn tuin rozen,’ maar bedenk waar je die precies wilt hebben en welk type roos je dan gaat uitkiezen. Door dit scherp te hebben, kun je vervolgens goed bekijken wat past naast die rozen. Let daarbij ook op bijvoorbeeld de hoeveelheid zonlicht in de tuin. Sommige planten hebben veel zonlicht nodig, terwijl andere beter gedijen in de schaduw. Als je hier rekening mee houdt, zullen de planten en bloemen in je tuin beter groeien.

2.     Maak aantekeningen

Een tuinplan maken is één ding, het organiseren van de werkzaamheden is minstens zo belangrijk. Houd daarom bij voorkeur een notitieboekje of speciaal tuinboek bij waarin je alle taken noteert. Maak een overzicht van wat er per seizoen moet gebeuren en wanneer je welke planten moet zaaien of planten. Geef dit bij voorkeur per week aan, al zijn er momenten in het jaar waarop je dagelijks aan de slag kunt in je tuin. Door alles op te schrijven, houd je het overzicht en zorg je ervoor dat je niets vergeet. Dit maakt het werk niet alleen makkelijker, maar ook leuker.

3.     Geef aandacht aan de bodem

De bodem is de basis van je tuin, dus besteed hier voldoende aandacht aan. Laat een grondtest uitvoeren om te weten welke voedingsstoffen je grond nodig heeft. Er zijn allerlei manieren waarop je de bodem kunt verbeteren. Als de grond droog aanvoelt in een natte periode, kun je bijvoorbeeld compost verspreiden om de grondkwaliteit te verbeteren. Grappig weetje: van alleen de compost zullen planten niet sneller groeien. De micro-organismen in de bodem zijn er wél blij mee. Die eten het en poepen het vervolgens weer uit. Hierdoor komt er humus in de bodem en die humuslaag houdt het vocht beter vast, waardoor je plantjes beter kunnen groeien.  Kies daarnaast voor planten die goed gedijen in jouw type grond en zorg voor voldoende variatie. Dit zorgt niet alleen voor een gezonde tuin, maar ook voor een aantrekkelijk en levendig geheel.

4.     Creëer plekken om te genieten

Een tuin is niet alleen om in te werken, maar ook om van te genieten. Zorg daarom voor voldoende ruimte om te ontspannen. Creëer een gezellig zitje of terras met grote tuintafels waar je met vrienden en familie kunt samenkomen. Denk aan comfortabele stoelen, kussens en misschien zelfs een parasol of pergola voor schaduw. Een plek om te ontspannen maakt je tuin compleet en geeft je de mogelijkheid om van al je harde werk te genieten.

5.     Begin klein

Het kan verleidelijk zijn om meteen je hele tuin om te gooien, maar dit is vaak niet haalbaar. Begin klein en werk in fases. Richt je eerst op één deel van de tuin en breid langzaam uit. Zo blijft het werk behapbaar en zie je sneller resultaat, wat motiveert om door te gaan. In het begin kan het best frustrerend zijn dat je veel werk moet verzetten, zonder direct veel resultaat te zien. Maar geduld wordt beloond: als je je aan je planning houdt, let op de seizoenen én bovenstaande tips gebruikt, staat niets je in de weg om je droomtuin te realiseren!

Invulboekjes.nl

Vragen over dit artikel

Invulboekjes.nl

Eerder bekeken door jou

Invulboekjes.nl

Wat zeggen onze klanten?

Derde keer dat ik heb besteld en zoals altijd is het snel geleverd en ben ik happy met mijn producten, die overigens hetzelfde zijn als op de website.

Review over Invulboekjes van: AnneVlag
Geverifieerde klant via WebwinkelKeur op 05-06-2024

Telkens super, snelle levering en superservice.

Review over Invulboekjes van: ElsVlag
Geverifieerde klant via WebwinkelKeur op 13-06-2024

Een goede en snelle afhandeling van mijn bestelling. Snelle en nette reactie op mijn vraag. Het resultaat was top!

Review over Invulboekjes van: LianaVlag
Geverifieerde klant via WebwinkelKeur op 10-06-2024

Boekje viel heel erg in de smaak, ook snel bezorgd en goede kwaliteit. Ik bestel hier zeker nogmaals!

Review over Invulboekjes van: WendyVlag
Geverifieerde klant via WebwinkelKeur op 12-06-2024

Invulboekjes.nl
Review Foto